2015年6月17日 星期三

山長水遠入大埔染髮?!

菲律賓化妝工作後,第一件事係去染左個髮XD
堅的,自新年後就一直忙,連搞搞個頭既時間都無T^T

今次山長水遠去左大埔拜訪Aries Chan,唔少Blogger朋友既髮色都係出自佢手,簡單得黎有少少新鮮感,最緊要係襯到個性格感覺嘛:)


地方細細,但採光好靚喎!
原來Aries本第都有玩下影相,所以全屋採用天然光。
成個感覺好光猛,簡潔得黎又有D格調。


預約時,Aries問我拎左頭髮現況既近照,事前已經做足功課,幫我唸定做咩色,有咩變化。


即刻做個頭髮測試先。
Aries話我頭皮偏油左少少,有機會係用左有矽靈既洗頭水呀>.<
其實我已經好小心咁揀洗頭水架啦,但有害既產品真係周圍都係...
不過好彩,情況都唔算嚴重,照可以染左髮先,如果再嚴重D就要乖乖地搞返好個底先可以染髮架啦。

事不宜遲,即刻開始。
你睇我D頭髮,有半條已經係生返出黎既黑髮啦T^T
唔染邊出到街見人呀?

Aries今次就幫我揀左呢隻日系既啡色。
原來應該染咩色都大有學問架,日系色會比較岩亞洲人,原理同化妝一樣,用錯色就會顯得個人好灰,無乜精神架啦!
對於染咩色我就無咩所謂既,只要自然同均勻就收貨啦。

但唔好以為好易,因為無論出去染定自己染,10次有9次我個頭都係上色上到一達達架T^T
有D髮型師會話係因為我頭髮比較幼,比較難搽得均勻...


望落Aries都上得幾均勻,手勢仲好好添,佢唔會係咁掃你既頭髮,每小束都係三、兩下就掃均勻,更特別既係,Aries唔會加熱頭髮,而係慢慢等夠時間令頭髮上色。
因為加熱雖然加快左上色既過程,但同時都會令水份流失架。

所以下次去染髮都係乖乖地等多陣,唔好心急啦:)


Check過上色狀態OK,就可以沖返個頭啦。
就咁沖水,唔落洗頭水架。

濕望隻色已經唔錯啦喎,吹返乾睇睇先。


果然無令我失望,隻色染得好均勻,深淺度岩岩好,真人望唔會太誇張,影相就岩岩睇到少少色。
不枉我山長水遠入到大埔就係為左個頭XD



Aries 服務範圍 : 美髮 數碼曲髮 歐日顏色系 膠紙染髮 日間及宴會化妝等

- 預約時間:
星期一二三 (9am - 6pm)
星期四五 (9pm前)
星期六、日及公眾假期 (9am - 5pm)

地址: 大埔中心 安慈路3號 翠屏花園 B坐 16/F B6室

敬請至少4天前,以 whatsapp 預約 (兩星期前預約會更容易安排時間)
ARIES 預約 (Whatsapp: 9339 2293)
Fb.com/aries93392293
**由於Aries 使用藥水時,對髮質要求也很細緻。如果想髮型做到最好效果,預約時,請同時把近照發給Aries,讓他有充裕時間了解面型及髮型,做好髮質檢查,髮型效果會更好**

「產品及有關資料由品牌提供」
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...