2015年1月13日 星期二

潮樂園‧正宗潮州師傅但唔係打冷?!

話說,尋日同朋友去食潮州野,話係請左正宗潮州師傅煮,其他地方未必食得到。
Yandy一心唸住食凍蟹、甩皮魚。
去到居然唔係食呢D!!!@口@

原來呢間潮樂園係主打手打丸同鹵水野。

就試下D丸先啦,上面是魚蛋、下面係墨魚丸,全部都係自家製,老闆拍心口保證絕無溝粉。
粒粒都係魚肉同墨魚打出黎既,真材實料。
口感比外面食到既冇咁實,咬落彈牙,仲魚有魚味、墨魚有墨魚味。




老闆大推呢個韭菜餃,包就包得麻麻地,痴既位太實,食到成口粉,但個餡好香韭菜味,少肉唔會濟,香口又Juicy。


蠔餅一定唔少得啦,呢到既蠔餅真係好抵食,一蝶兩大件,D蠔大大粒夠哂肥美。
煎得香口又唔會太硬,蛋香都出到黎。


鹵水拼盤還滿豐富的,有墨魚、紅腸、腳手、鴨舌、雞腎、豬頸肉、鵝腸及豬大腸。
有夠大堆頭了吧?!
鹵水汁是秘制的,不像一般的鹵水汁一直加豉油,而是用上不同的香料調配出來。
咸味有的,入口後還多一份回甘味。


鵝肉是老闆推薦的,其實味道很不錯,也喜歡它切成薄薄的一片,很入味。
不過骨就碎左少少,皮又有D肥咁啦。
都係鐘意鵝片多D,啖啖肉,岩哂我地班死懶鬼XDDD


最後黎個蘿蔔當菜食,老闆話D蘿蔔係唔係切的,切會切斷哂D纖維,冇咁好食。
食落又真係好食D喎。

其實有叫蠔仔粥,不過見到芫茜係面,我掂都無掂過。
朋友就話好好味,個湯仲係用魚湯煮,好入味咁話。

唔知係咪新舖,老闆好落力招呼,又介紹新野,食物水準OVER ALL都唔錯。
係冇食到凍蟹有少少唔多夠喉啦 :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...