2017年4月27日 星期四

6小時BBQ考驗‧實測花瓣霧光粉底液

鐘意shu uemura 因為無時無刻都有新鮮感:)
今年春夏推出既SHU X AMBUSH 聯乘系列,為一眾皇牌產品換上型格金屬包裝,時尚既珠光寶器令夏日發出閃閃生光!




有外在美之餘,shu uemura 同時兼顧內在:)

全新推出花瓣霧光粉底液迎合夏季潮濕悶熱既天氣,塑造透薄舒適,自然剔透的半啞緻底妝。

採用源自東京的亞洲專業科技,專為亞洲肌膚研製共有10種色調,唔洗驚粉底唔岩色啦。
左邊係全系列10種色調,明顯非常適合亞洲肌膚色調,而右邊歐美品牌既色調相對同肌膚溶合度就大有差別啦。


再配合埋超好評既petal 55 粉底掃,設計啟發自經典「27 山羊毛」化妝掃,以合乎人體工學的特別花瓣形狀,30秒快速締造貼服零毛孔妝感而不留掃痕。 

睇下右面既柑吉小姐個底妝平滑貼服幾多?

上妝時可以用埋瞬間亮膚保濕底霜 SPF50 PA+++
呢個皇牌妝前底霜具保護、準備及打底功效,既可以保護肌膚免受紫外線及污染物等環境因素侵害,同時為肌膚補充水分,有三種色調,令肌膚展現透明感。

由shu atelier artist Gabe以SHU X AMBUSH 聯乘系列+花瓣霧光粉底液打造東京時尚妝容。

眼妝方面以金屬色調質感打造型格個性,全新eye foil金屬眼影液有10款金屬色,以自然啡調入手一定無出錯。
只要取出適量的眼影液,輕輕以手指印開,清新水油混合配方為肌膚披上持久既金箔薄紗,金屬色調其實都好易carry既。


唔想咁悶仲可以加埋金屬色眉gel同鮮色眼影點精。

眼妝夠哂吸晴,輕輕掃上胭脂、加強輪廓,唇妝亦以自然粉嫩為基礎,整體妝感先唔會太over。
最後噴上skin perfector黃金美膚定妝噴霧定妝。


著重自然剔透感既底妝,加上帶點玩味既眼妝,簡單易化既東京時尚妝容完成啦:)


今次我就要黎實測一下花瓣霧光粉底液到底係咪經得起熱力同汗水既考驗,黎個6小時BBQ考驗一下佢既持妝力:)


♥ 花瓣霧光粉底液SPF 20 PA++  (HK$380/ 30ml)
♥ 黃金美膚定妝噴霧 (HK$175/ 50ml)
♥ 深海溫泉活水潤唇膏 (HK$210)

上妝前先打底,具保護、準備及打底功效,色澤係帶粉紅的,成個人都亮起黎,散發出粉紅氣息XD

♥ 花瓣霧光粉底液SPF 20 PA++  (HK$380/ 30ml)
靈感黎自花瓣,不論在晴天或雨天,花瓣表面都能保持光滑無瑕,折射出亮麗自然既剔透感。petal skin花瓣霧光粉底液採用源自東京的亞洲專業科技,專為亞洲肌膚研製,煥發與生俱來的自然光芒。


質感水潤易推,用量非常省,我泵左一泵,上好成個妝都仲剩左半泵左右既粉底量。
半啞緻及半亮澤既獨特妝感令膚質感覺好完美無瑕。
肌膚望落好似開左美肌效果, 而且唔需要上碎粉定妝都唔覺笠,好岩春夏季呢。


另外,佢既遮瑕度亦係非常令人滿意,黑眼圈幾乎已經消失於無形,嘴邊既暗瘡亦遮左7成♥
不過我都係比較貪心既,會再用遮瑕膏細心處理。


♥ 黃金美膚定妝噴霧 (HK$175/ 50ml)
春夏季既定妝真係好重要,出入冷氣地方,肌膚一時出油,一時又缺水,好影「浮粉」>.<
黃金美膚定妝噴霧就為春夏既定妝帶黎曙光,以蘊含珠光成分既珍貴精油與深層海洋水完美融和,締造柔軟嫩滑肌膚同時做到清爽保濕。
長時間將肌膚保持係最佳水油平衡狀態,妝容持久一整天都無問題!


我手上係春季代表櫻花味,仲有夏季【鳶尾花】、秋季【柏樹】同埋冬季【柚子】。
除左用黎定妝之外,仲可以用黎補妝、或者當refreshment用,仲可以當成晚間修護,薄薄一層噴霧可將其他護膚品的功效鎖住,幫助吸收。


深海溫泉活水潤唇膏 HKD210

皇牌深層保濕潤唇膏都換上左新包裝,滋潤度滿分,補水力超強架。

平時我成日唔記得搽潤唇膏,次次都要急救,質感一觸即溶好似雪芭咁,仲即時平滑哂唇紋,薄搽打底,厚搽直情做到唇膜既修護效果。

今次既BBQ妝容以粉嫩色調打造春日既感覺,再加返少少日系元素。

出發BBQ去,睇睇 花瓣霧光粉底液 X 黃金美膚定妝噴霧 到底可唔可以捱過6小時既BBQ考驗。


6小時漫長既BBQ過去,期間完全無補過妝架,即刻檢查下先。
係又濕又笠既狀態下,加埋圍係炭爐邊乾燒左成6個鐘,比起個妝,我個人好似更攰^^"
妝容既上半部分我覺得係近乎完美既,無出油、Keep到個光澤感,亦無出現變黃狀況,係非常近睇先會發現輕微既小浮粉狀況。
下半部分我自首,係食野既時候唔小心整到成面肉汁,用紙巾抺過,所以乜妝都無哂XD

所以今次既實測我非常滿意,我覺得除左粉底出色之外,定妝噴霧都居功不少,係個火爐邊烘住都仍然感覺肌膚水潤舒服,黎緊夏季面對猛烈既陽光,定妝都會係好重要既一環,將肌膚調至水油平衡,粉底自然更貼服,妝容就加倍持久啦。

shu uemura Facebook Fan Page連結: https://www.facebook.com/shuuemura.hk
shu uemura 網頁連結: http://www.shu-uemura.com.hk
shu uemura 微博: http://weibo.com/shuuemurahk
shu uemura Instagram: http://instagram.com/shuuemurahk#

「產品及有關資料由品牌提供」
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...