2016年7月10日 星期日

百貨應百客‧但我選擇困難發作@shu uemura


早前出值左shu uemura color atelier發佈會,即刻試下玩妝先:)




當日好多男神、女神、仲有由植村秀國際藝術總監unchiide,帶領佢既專業彩妝團隊遠道而黎,幫派位人氣shuGIRLs度身訂造5個截然不同既東京街頭造型。


當日大會希望帶出東京既色彩,將好多個東京景點,新宿、原宿、表參道都搬左黎呀,仲有化妝師Stand by幫你立即變身"be a shuGIRL",全新100色color atelier系列眼影係齊到,好在有MUA幫我揀,估唔到橙色上眼咁靚架XD
現場仲有東京至Hit既街頭甜品,彩虹沙冰透心涼得黎仲好靚呀:)


100隻唔同顏色,唔同質感既color atelier系列眼影,可以放入自由專屬彩妝盒內,眼影同胭脂都可以放架,每粒眼影後面都有色號,用完想補貨只要跟返色號買就唔會錯:)


我今次就想以東京五光十色既夜景做創作,黎個小玩妝。


一向我都比較少用eye base打底,但玩妝想顏色出D、貼服D,一枝好既eye base係絕對不能少既,而且仲可以令眼妝Keep得更持久,眼周、眼袋都無咁易起乾紋架。


通常我會用無名指拎好少既份量點上眼皮位,再打圈搽開。
有無留意今次我少有地收埋左個齊陰:)
眉毛特登用左之前限量版既dark rose(紫紅色)自動武士眉筆+染眉膏完成既,襯返一陣化個眼妝架。


閃底既顏色四圍都有,通常唔會太差既,最多係閃得唔夠精細者。
但睇眼影質量有幾好,就要睇Matt色先會知,無左閃粉,上得均唔均勻都一眼睇得出。

color atelier最厲害既地方係夠均勻,顏色點Blend都唔會一達達,自然既層次感輕輕一Blend就出現,真係要自己親身試先知好用同唔好用既眼影,分別可以有幾大。
順帶一提,Yandy係眼腫人,閃既眼影好易令對眼更腫,所以今次大部分都係Matt色。


平時一般出門化成咁就好夠,加埋眼線已經可以出門,自然有層次感既眼妝,三、兩下手勢就完成左。
個淺啡色仲可以用黎做陰影位,非常之百搭。


跟住我用左隻紅色放係眼既前半部分,因為係Matt色,放膽少少落色,唔洗擔心眼腫架。
眼頭就再用少少白色mix埋令眼妝更有層次。


加後半部眼線,同埋自然偏濃密款既假眼睫毛,眼妝就完成啦。
簡簡單單,但帶有霓虹燈感覺既眼妝,誇張得黎好吸晴。


胭脂我用埋眼影既粉紅色黎做,比平時重少左少少,因為眼妝都比較勁,要帶返出好氣息,唔可以太蒼白架。

嘴仔就做左個好輕微既咬唇妝。
上唇比較薄,一笑就唔見左,所以我上唇會搽哂成個,下唇就搽2/3,再用手指係邊緣印開。


laque supreme shimmer漆繪閃炫唇彩係我好鐘意既系列,cover唇色cover得好好,擦頭好易控制,上色度高又夠輕薄,呢隻PK 07 S色好艷麗,搽出黎好有輕熟好既感覺。

 
對住100隻色我完全選擇不能,你地又會揀咩色呢?
希望大家鐘意今次既妝啦:)

shu uemura Facebook Fan Page連結: https://www.facebook.com/shuuemura.hk
shu uemura 網頁連結: http://www.shu-uemura.com.hk
shu uemura 微博: http://weibo.com/shuuemurahk
shu uemura Instagram: http://instagram.com/shuuemurahk#

「產品及有關資料由品牌提供」
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...